marți, 6 ianuarie 2009

Muncesc, ma implic, deci exist!....


O elevă din clasa a X-a de la liceul de Informatică Grigore C. Moisil a primit o bursă de studiu în valoare de 1.500 de euro doar pentru CV-ul său, care seamănă mai degrabă cu un roman. Fata nu este singura titulară a unei astfel de burse. Alţi şapte colegi de la Informatică au fost anul trecut pe lista câştigătorilor bursei de 60 milioane de lei.
La doar 16 ani Anca Georgiana Şerban este o elevă pe care, după ce îi urmăreşti activitatea, te întrebi dacă mai apucă să doarmă. Anul trecut s-a implicat în sute de proiecte şi acţiuni de voluntariat şi a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale. Nici ea nu şi le mai aminteşte pe toate, mărturia eforturilor ei fiind teancul de diplome ce zac în raftul personal, mai exact 202. A realizat şi 218 proiecte în mai puţin de un an, care s-au bucurat de succes în cadrul întâlnirilor cu elevi şi profesori. Efortul nu i-a fost zadarnic. Anul trecut ea a primit o primă bursă de studiu, în valoare de 1.500 de euro, în urma unei severe selecţii. Bursa a fost oferită de o firmă din Bucureşti, Leadership Development Solutions. Această firmă oferă cei 1.500 de euro elevilor cu performanţe extraordinare. Anca Georgiana a fost una din cei opt elevi de la Informatică care au primit bursă. Anul şcolar 2008-2009 i-a adus o nouă bursă.
Bursă fără etape eliminatorii
Accesul la acest tip de bursă nu este uşor. Elevii candidaţi trebuie să treacă mai întâi prin câteva probe. Prima etapă constă în depunerea unui dosar care să cuprindă recomandări ale profesorilor şi un eseu scris de elev pe o anumită temă. Dacă dosarul este acceptat, urmează interviul cu directorul firmei, în urma căruia se decid câştigătorii bursei. În toamna anului trecut directorul firmei a fost atât de impresionat de volumul activităţilor în care s-a implicat Anca şi dedicarea cu care s-a ocupat de fiecare proiect în parte încât i-a oferit această bursă direct, fără etape eliminatorii. Astfel, CV-ul Ancăi a fost suficient pentru obţinerea unei noi burse de 1.500 de euro.
Voluntarul anului la Crucea Roşie
Deşi C.V.-ul ei seamănă cu un roman, Anca nu este aproape niciodată obosită, susţine ea. La vârsta ei, când alţi copii vor să se distreze, Anca Georgiana are gânduri şi preocupări mature, de a ajuta pe cei nevoiaşi. “Mai apare câtedodată oboseala, dar când vezi că eforturile tale nu sunt în zadar, ai putere să mergi mai departe. Vreau să simt că nu exist degeaba şi când privesc în urmă, să mă bucur că am realizat atâtea lucruri şi că am schimbat ceva în mai bine”, ne-a spus Anca. S-a înscris la foarte multe activităţi de voluntariat, la cât de multe a putut, iar în 2008 a fost desemnată de Crucea Roşie voluntarul anului. Profesorii recunosc în ea modelul ideal al unui elev, dar sunt şi ei surprinşi de puterea de muncă a Ancăi. “Este un copil foarte activ şi o elevă extraordinară. Reprezintă ceea ce ar trebui să fie elevul societăţii de azi. E un lucru foarte rar să vezi cât de mult se implică în viaţa comunităţii şi diversitatea acţiunilor la care ia parte. Ceea ce m-a uimit la ea e că poate să pună pe picioare un proiect de mare amploare şi să îl finalizeze. În colaborarea mea cu ea, am considerat-o mereu un partener egal”, explică Adina Romanescu, diriginta Georgianei.
Topul burselor private
Din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri şi societăţi oferă burse private pentru elevii eminenţi şi pentru cei înzestraţi, dar defavorizaţi social. Un exemplu este cel al burselor oferite în cadrul proiectului Pro Ruralis Iaşi pentru copiii din mediul rural cu un coeficient de inteligenţă superior şi care provin din familii sărace. Valoarea unei astfel de burse este de 700 de euro. Sprijin financiar oferă şi Fundaţia “Dinu Patriciu” care acordă 5.000 de burse a câte 200 lei pe lună elevilor de liceu prin programul “Inventează-ţi viitorul”.
Sursa: www.ziuadeiasi.com.ro

Niciun comentariu: